A hajritkulás pszichológiája

Milyen lélektani hatással bírhat egy problémás fejbőr?

Életünk egyik legmeghatározóbb tényezője az, miként éljük mindennapjainkat. Hangulatunk, a környezetünkhöz való viszonyunk, hozzáállásunk a különböző dolgokhoz, mind-mind függvénye annak, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Egy rossz hír, vagy egy betegség hosszú időre alááshatja ezt és mentálisan, fizikálisan padlóra küldhet minket. Nem mindegy tehát hogy reagáljuk le az ilyen problémákat és legfőképp milyen gyorsan, hiszen minden halogatás értékes órákat, napokat heteket vesz el az életünkből.

   Negatív ingerek esetén az ember képes könnyen összezuhanni és sajnos nem mindenkiben van annyi lélekerő, hogy ilyenkor gyors reagálású egységgé váljon, mint egy S.W.A.T. különítmény. Ilyen borzalmas károkat tud okozni a lélekben egy kopaszodás, vagy hajritkulás is.

   A nőiesség egyik legfőbb ismérve az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ez összefoglalása mindannak, ami boldoggá tesz minket: ha a tükörbe nézünk szépnek és kívánatosnak látjuk magunkat. Elégedettek vagyunk az alakunkkal, gyönyörűnek találjuk a frizuránkat. Tudjuk, hogy ezt nem csak mi, hanem mások is észreveszik, hisz megvan a visszacsatolás, elismerő pillantások és kedves bókok képében. Erre az érzésre minden nő vágyik és ha ez hiányt szenved, könnyen úrrá lesz rajtunk a depresszió, a levertség.

   Az egyik legszörnyűbb ilyen érzés a szégyen. Szégyellem, ha hullik a hajam, vagy kopaszodó folt jelenik meg a fejtetőmön. El akarom takarni. Tehetetlennek érzem magam, hisz nem tehetek róla: megbetegedtem. Pajzsmirigy, vagy hormonális problémám van egy daganatos betegség miatt, kemoterápiás kezelésekre kellett járnom. Nem én választottam, ezt kaptam. Ez a legdühítőbb az egészben. Rajtam kívülálló okok miatt belekényszerültem egy számomra méltatlan helyzetbe. Ilyenkor dühös vagyok magamra, a világra, a környezetemre. Pokollá válnak mindennapjaim.

   Ebben a helyzetben derül ki, hogy mennyire nem vagyunk egyformák. A példa kedvéért emeljünk ki most négy típust ezek közül:

1., Az első típusé a legszomorúbb helyzet. Szeretnék, hogy minél előbb maguk mögött tudhassák hajritkulásukat, viszont anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, hogy igényes és esztétikus pótrészt vásároljanak. Számukra csak vágy marad a megoldás, kiszolgáltatott helyzetben vannak, amiről sokszor nem tehetnek. Ez az egészben a legelkeserítőbb.

2., A második típus a kétkedőké. Ők azok, akiknek semmi nem elég jó, mindenben találnak valami hibát. Előszeretettel szólnak hozzá különböző hajas témájú Facebook posztokhoz. Bár nem értenek hozzá, vagy nem is próbáltak ki semmilyen hajpótlást, mégis szinte szakértőként nyilatkoznak a témában. Kommentjeiket a kárörvendés és a gúnyolódás uralja. Folyamatos fanyalgásukkal semmi mást nem igazolnak, mint azt, hogy nem elégedettek magukkal, életükkel, sorsukkal. Őket nincs miért és nem is kell meggyőzni véleményük ellenkezőjéről, ezért teljesen felesleges is hajba kapni velük miatta.

3., A harmadik típus összezuhanós, önsajnálkozós. Anyagilag megengedhetné magának, hogy gyorsan cselekedjen, viszont mentálisan túl gyenge ahhoz, hogy lépjen is az ügy érdekében. Ők azok, akik külső segítségre, baráti, vagy szakmai támogatásra szorulnak. Kell melléjük valaki, aki kirángatja őket a csendes apátiából, mert maguktól képtelenek lennének erre. Ha csak rajtuk múlna, évekig járnának ritkuló hajjal, rettegve, bujkálva, szégyenkezve.

4., A negyedik típus a már korábban említett S.W.A.T.-ként gondolkodók tábora. Ők gyorsan cselekednek és nem hagyják, hogy úrrá legyen rajtuk a depresszió. Lelkileg erősek, a megoldásban gondolkodnak, minél hamarabb orvosolni szeretnék problémájukat. Felhívnak minket, segítséget kérnek és alig várják, hogy maguk mögött tudják a kellemetlen napokat.

   Mi a HairContrast-nál már sok ilyen érdeklődőn segítettünk. Óriási kontraszt volt a hangulatukban, ami a pótrész felhelyezése előtt és ami utána jellemezte őket. A szomorú beletörődést ahogy néhány óra leforgása alatt felváltotta a megkönnyebülés érzése, a felszabadultság, aminek hatására boldogan mesélték el nekünk is átélt érzéseiket.

Ismerd meg Judith és Erzsike gondolatait, akik már átélték ezt a csodát és ezáltal újra nőnek érezhették magukat: